Teknik Destek Projesini Yürüttüğümüz Bayburt Doğal Taş Fabrikası Açıldı
7.08.2017 'de eklendi


"Bayburt doğaltaş üreticilerinin ortak altyapısını geliştirme ve Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi'nin işleme alınması" ve "İş geliştirme hizmetleri sunulması yoluyla yerel doğaltaş üreticilerinin inovasyonla ilgili yeteneklerinin geliştirilmesi" amaçlı faaliyetler gerçekleştirilen Bayburt Doğal Taş Fabrikası (Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Destek Projesi) kapsamında 1 Nisan 2017'de Bayburt Doğal Taş Fabrikası açılışı gerçekleştirildi.

Bayburt Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika binasında gerçekleştirilen açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vali İsmail Ustaoğlu, Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Francois BEGEOT, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sektör temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Törende konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, doğal taş tesisinin Bayburt başta olmak üzere bölgedeki doğal taş rezervlerinin işlenerek ekonomiye kazandırılmasına ve Türkiye’nin dünya pazarlarındaki payının artırılmasına katkı sunacağını ifade etti. Türkiye’nin doğal taş rezervleri bakımından zengin bir bölgede bulunduğuna değinen Bakan Ağbal, “Bu potansiyelimizi ekonomiye kazandırma noktasında her geçen gün daha güzel gelişmeler oluyor. İnşallah bu tesiste bu gelişmelerin bir parçası olacak. Son yıllarda ülke olarak doğal taş ihracatımız 4 milyar dolar seviyesine erişti. Bunu daha da yukarılara taşımak için yeni ocakları faaliyete geçirmenin yanı sıra taşları blok olarak ihraç etmek yerine bu fabrikada olduğu gibi modern tesislerde işlenmiş taş ihracı yapmak daha önemli hale geldi.Yani katmak değeri bu ülke içerisinde oluşturacağız. Bu açıdan işte bu tesisimizin önemi de açıkçası buradan geliyor. Hem bölgesindeki doğal taş madenlerinin kapasitesini artıracak hem de bu taşların işlenerek piyasaya sürülmesini de sağlayacaktır.” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ise sözlerine Bayburt’un geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyerek başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Bilim Merkezleri Projesi’ kapsamında Bayburt’a da bir bilim merkezi yapılacağı müjdesini vererek sözlerine devam eden Bakan Özlü, “Bayburt’un doğal taş konusunda çok önemli bir potansiyeli bulunuyor. Bölgede KOBİ düzeyinde üretim yapan doğal taş firmalarına hizmet verecek olan bu merkez işte bu potansiyelin çok daha güçlü bir şekilde hayata geçirmek için kuruldu. Bu merkezde yürütülecek olan faaliyetlerde işletmelerimizin daha yüksek katma değerde üretim yapmalarının önünü açacağız.” dedi.

Vali İsmail Ustaoğlu’da Bayburt’un tarihi günlerden birini yaşadığını belirtti. Bayburt’un doğal taş fabrikasının açılışıyla en önemli hayallerinden birini gerçekleştirdiğine değinen Vali İsmail Ustaoğlu, “Zaman zaman umutsuzluğa kapılmasına rağmen pes etmemiş, ısrar etmiş ve Maliye Bakanımızın verdiği cesaretle bu tesis AB projesi ile bugün hayata geçiriliyor. Açılışını yaptığımız bu tesis, yıllık 30 bin ton blok işleme ve 400 bin metrekare plaka elde etme kapasitesiyle ilimizi doğal taş sektöründe bölgenin aktörü haline getirecek, umudumuzu ve hayallerimizi gerçekleştirme noktasında bizleri bir adım daha ileriye taşıyacaktır.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bayburt Valiliği ve Bayburt Üniversitesi arasında, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası arasında, Taş Kütüphanesi ve Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi arasında  çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla protokol imzalandı.Bilim,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Vali İsmail Ustaoğlu yanlarındaki heyetle birlikte imza törenin ardından fabrikanın açılışını gerçekleştirerek, üretilen ürünleri inceledi.