Menşe-i Bursa Projesi Kapsamında Bursa İlçelerinde Coğrafi İşaret Seminerleri Düzenlendi
7.08.2017 'de eklendi


Menşe-i Bursa Projesi Kapsamında Bursa İlçelerinde Coğrafi İşaret Seminerleri Düzenlendi

Bursa Valiliği ve Bursa Ticaret Borsası ortaklığında yürütülen, BEBKA tarafından desteklenen "Menşei Bursa Projesi"nin bilgilendirme ve eğitim ayağı tamamlandı.

innoCentric tarafından yürütülen bilgilendirme çalışmaları kapsamında Bursa ve ilçelerinde toplantılar gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, Bursa ilçelerindeki kurum ve kuruluşların coğrafi işaret yoluyla yöresel ürünlerin değerlendirilmesi ve katma değer yaratılması konusunda bilgilendirilmeleri, geniş tabanlı bir farkındalık yaratılması amacıyla Kaymakamlıkların ev sahipliğinde Gemlik, Orhangazi, İnegöl, Yenişehir, Keles, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Gürsu ilçelerinde coğrafi işaret bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bilgilendirme toplantıları ile yöresel ürünler, bu ürünlerin bölge ekonomisine daha fazla katkıda bulunacak şekilde tanıtımı ve pazarlanması, bölgesel gelişme ve turizmi destekleyecek şekilde değerlendirilebilmeleri hakkında farkındalık ve bilinç oluşması hedeflendi. İlçelerin tescillenmeye aday yöresel ürünlerini de gündeme getirmenin amaçlandığı bilgilendirme toplantılarına, sayılan ilçelerin yanısıra diğer ilçelerinde belirtilen ilçelerdeki organizasyonlara katılımı sağlandı.

Toplantılar; kaymakamlar belediye başkanları, sanayi, borsa, ziraat oda başkanları, birlik başkanları ilçe tarım müdürlükleri ile diğer kamu müdürleri, kooperatiflerin temsilcileri, muhtarlar ve üreticilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Toplantılarda AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Filiz Çilingir; Menşei Bursa projesi tanıtımı ile öncelikle ticari değeri olan yöresel ürünler için çalışma başlatılmasının önemli olduğunu coğrafi işaretli ürünlerin ilçelerinin ekonomisine tanıtımına katkı sağlayacağı bu nedenle de çok önemli olduğunu söyledi. Bu toplantıların sonucunda ilçelerde bu anlamda bir hareket ve canlanma olacağını katılımcılarla paylaştı.

Coğrafi işaret sistemi ve yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi sürecinin yönetimi konusunda innoCentric Kümelenme ve İnovasyon Uzmanı Arife Yılmaz bilgiler sundu. Yılmaz, coğrafi işaret tescil sisteminin yanısıra, İtalya, Fransa, Hindistan gibi farklı sosyo-kültürel yapıya ait bölgelerde gerçekleştirilen başarılı çalışmalar ve bu çalışmalardan alınabilecek dersler hakkında bilgi verdi. Yöresel ürünlerin kalite, denetim, eğitim ve danışmanlıklarla desteklenen projelerle uluslararası pazarlara açılma süreci konusunda açıklamalar yapan Yılmaz, coğrafi işaret başarı öykülerindeki ortak unsurların altını çizerek, Bölgenin ve yöresel ürünlerin markalaşması sürecinin uzun soluklu projeler olduğuna, bu süreçte üreticiler kadar, kamu kurum ve kuruluşlarının da aynı hedef doğrultusunda işbirliği yapmasının önemine dikkat çekti.

İlgili Görseller